המשמעות של המספרים בקופסאות הפלסטיק

שיתוף מאמר:

הצטרף לרשימת התפוצה וקבל תוכן בלעדי , תכנים ועידכונים הקשורים לבריאות ישירות למייל

אתם מסדרים את הארונות לפסח, את המדפים של הכלים אז כמובן שזה הזמן

לעשות סדר ולהיפטר מקופסאות הפלסטיק בלי המכסים.

 

אבל, חשוב שתדעו שלא כל הקופסאות נולדו שוות.

 

ישנן קופסאות פלסטיק שבטוחות לשימוש, ואחרות לא.

 

על השימוש בפלסטיק והשפעותיו אדבר אולי בהרחבה בהזדמנות אחרת, אך

בקצרה אומר שלא מומלץ להשתמש בכלי פלסטיק באכילה ושתיה או לאחסון

שלהם.

הבעיה בשימוש בפלסטיק לאכילה או לשתייה היא שפלסטיק מכיל כימיקלים

מזיקים כמו ביספנול A (BPA) ופתלטים, שעלולים לדלוף למזון ולשתיה (בעיקר

כאשר הפלסטיק נחשף לחום). הם ידועים כמשבשים הורמונים ונקשרו לשלל

בעיות בריאותיות כגון סרטן, בעיות הורמונליות, אי פוריות ועוד.

 

עוד לא הזכרתי כמובן את הנושא הסביבתי והאקולוגי, והעובדה שפלסטיק הוא

חומר שלא מתכלה, וחלק ניכר ממנו מגיע לים, פוגע ביצורים והאקולוגיה הימית

ומזהם את הסביבה. פסולת פלסטיק תורמת גם לפליטת גזי חממה.

 

 

כדי להפחית את הבעיות הללו, מומלץ להימנע משימוש בכלי פלסטיק למזון ושתיה ככל האפשר.

 

אני למשל, משתמשת לאחסון אוכל רק בקופסאות זכוכית. יש לי הרבה כאלה

בגדלים שונים ואפילו אם קניתי אוכל מבחוץ והוא הגיע בקופסאות פלסטיק- ישר

כשהוא מגיע אני מעבירה אותו לסירים או קופסאות זכוכית.

 

זה חשוב במיוחד אם המזון חם (סיימתם לבשל והעברתם לכלי פלסטיק), חומצי

(לשים סודה או לימונדה בבקבוק פלסטיק זה לא רעיון טוב) או שומני (טחינה). גם

בשום פנים על תשתמשו בפלסטיק במיקרוגל!

 

יחד עם זאת, אחרי שאמרנו את כל זה, עדיין לכולם יש קופסאות פלסטיק בבית,

וגם לי 🙂 הן שימושיות ונוחות, אבל יש הבדלים ביניהן. יש סוגים שכדאי להיזהר

מהם ויש כאלה שיותר בטוחים לשימוש.

 

 

איך תדעו מה להעיף ובמה אפשר להשתמש? 

 

אם תסתכלו מתחת לקופסה תוכלו לראות שיש עליה מספר בין 1-7. המספרים

האלה לא סתם שם ויש להם משמעות. המספר מצביע על סוג החומר שממנו עשוי

הפלסטיק וכתוצאה מכך יש לו גם משמעות בריאותית.

 

 

אז מה המשמעות של כל מספר:

1. כל שריטה שנהיית בחומר עלולה לפלוט חומרים רעילים. חומרים כימיים

נפלטים ממנו בחשיפה לחום (גם קופסה שיושבת באוטו ביום חם מתחממת)

או לשמש. בנוסף, סוג החומר הזה מאפשר לבקטריות להתאסף ולהתרבות

עליו. כלומר, הוא לא מתאים לשימוש לשתיה או מזון. לא לגעת.

 

2. גם את הפלסטיק הזה לא כדאי לחשוף לחום משום שהוא מפריש כימיקלים

שמחקים את האסטרוגן ולכן יכול לגרום לבעיות הורמונליות שונות בגוף (החל

מבעיות הורמונליות, בעיות פוריות, השמנה ועד לסרטן). לוקח לו 100 שנה

להתכלות, מה שהופך אותו למזהם סביבתי רציני. ככה ככה.

 

3. הכי מזיק!! סוג הפלסטיק הכי מסוכן שיש. מכיל כמויות גבוהות של רעלנים

שיכולים לדלוף ממנו כמו פתאלטים ודיוקסינים. הכימיקלים האלה שהוכחו

כמסרטנים, נקשרו לסיכונים בריאותיים כגון מומים מולדים, משבשי איזון הורמונלי

וסרטן.

בנוסף, זה סוג הפלסטיק שהכי קשה למחזר, הוא לא מתכלה לעולם! לכן הוא גם

פוגע מאוד בסביבה. אם יש לכם קופסאות אוכל שאתם רואים את הסימון 3 עליהן-

זרקו אותן מהר למיחזור פלסטיק (הפח הכתום) ותברחו. לא לגעת.

 

4. זה החומר ממנו עושים שקיות קניות ושקיות אשפה. זמן החיים שלו הוא 500

שנה עד שהוא מתכלה! ולכן מדובר באחד הפלסטיקים המזהמים ביותר.

למרות שיחסית הוא נחשב בטוח לשימוש, הוא יכול להכיל כימיקלים רעילים בריכוז

גבוה. הוא מפריש כימיקלים שמחקים את האסטרוגן ולכן יכול לגרום לבעיות

הורמונליות שונות בגוף (החל מבעיות הורמונליות, בעיות פוריות, השמנה ועד

לסרטן), בעיקר בחשיפה לטמפ' גבוהות. ככה ככה.

 

5. סוג זה של פלסטיק נחשב לבטוח לשימוש שכן לא ידוע שהוא מוציא כימיקלים
רעילים כלשהם. אם כבר אתם משתמשים באחסון פלסטיק למזון בחרו במספר

הזה. עם זאת, חשוב לסווג שבמחקרים נמצא שהוא יכול להפריש כימיקלים

שגורמים לאסטמה ושיבושים הורמונליים. בטוח לשימוש.

 

6. מוכר גם כקלקר (אחד החומרים שהכי מזהמים את הסביבה). הוא אחד

הפלסטיקים המזיקים ביותר משום שלא רק שקשה למחזר אותו,הוא גם מפריש

סטירין, שהוא חשוד כחומר מסרטן. סוג זה של פלסטיק קשור לסיכונים בריאותיים

כמו סרטן, אי פוריות, נזקים במערכת העצבים ובעיות נוירולוגיות. חומר מסוכן

מאוד, בעיקר כאשר הוא מתחמם, אז הוא משחרר הרבה מאוד כימיקלים רעילים.

מייצרים ממנו כוסות, סכו"ם וכלים חד פעמיים, כוסות קלקר ועוד. לכן חימום

שלהם במזון או שתיה חמים מגדיל מאוד את זליגת הרעלים אליהם. לא לגעת.

 

7. הסימון הזה מצביע על כל סוג פלסטיק אחר או מספר סוגים של פלסטיק. יכול

להכיל כימיקלים שעלולים להזיק ולא תמיד ניתנים למחזור בקלות. רוב הסוגים לא

מתפרקים לעולם. מדובר בחומר מאוד מסוכן הפולט רעלים המזיקים לבריאותנו

כמו ביספינול A הידוע לשמצה. משבשי אנדוקריניים (הורמונליים), משפיע לרעה

על הגדילה, ההתפתחות, תפקוד המוח ועוד. לא לגעת.

 

 

סדר המספרים מהכי מזיק להכי בטוח:

 

3- הכי מזיק

1

6

7

4

2

5 – הכי בטוח (יחסית)

 

 

סיכום:

 

לא לגעת: 1,3,6,7

יחסית סביר בריאותית אבל קטסטרופלית סביבתית: 2,4

הכי בטוח (יחסית): 5

 

המספרים האלה מופיעים על כל מוצרי הפלסטיק, החל מבקבוקי מים, רטבים,

גביעי מעדנים, כלים חד פעמיים, בקבוקי שמפו, ועוד, והמידע הזה תקף גם

לגביהם. כמובן שאם אתם רואים מספר מתחת לבקבוק חומר ניקוי אין דינו כמו

קופסה שאתם מאחסנים בה מזון…

 

אל תשתמשו בפלסטיק ללא סימון.

מוצרי פלסטיק לא מסומנים הם המסוכנים ביותר מכיוון שהרכבם ומקורם אינם

ידועים לעומק. עדיף להתרחק ממוצרים כאלה.

 

 

 

אז מה למדנו:

  • כמו שאתם רואים, פלסטיק מרעיל אותנו וכל אוכל בריא ואורגני ככל שיהיה

    יפלוט כימיקלים ברגע שנניח אותו על פלסטיק, לכן עשו ככל האפשר להימנע

    בשימוש בפלסטיק, על אחת כמה וכמה כשמדובר באחסון ושימוש במזון

    ושתיה. זה אומנם נוח אבל מרעיל אותנו ופוגע קשות בסביבה.

     

  • השתמשו במקום זאת בקופסאות זכוכית. זאת השקעה חד פעמית ששווה כל

    שקל.

     

  • מיינו את קופסאות הפלסטיק שלכם ואם הן או המכסה סדוק, שבור, עקום, או

    פגום זרקו אותם למיחזור (הפח הכתום). פלסטיק פגום יגרם לדליפת כימיקלים

    מזיקים למזון ולשתיה, מכיוון שהנזק יכול ליצור שטח פנים גדול יותר עבור

    הכימיקלים לדלוף דרכם.

     

  • אם אתם נוטים להשתמש שוב בבקבוקי מים חד פעמים תפסיקו עם זה. עדיף

    להשתמש במסנן מים מאשר לקנות בקבוקים והשתמשו במקום בבקבוקים

    אישיים רב פעמיים ובקבוקי זכוכית.

     

  • קופסאות עם מספרים 2 ו-5 אתם יכולים לשמור. את כל השאר תזרקו למיחזור

    (הפח הכתום).

     

  • השתמשו בפלסטיק בחוכמה: אל תחממו את הקופסה, לא במיקרוגל וגם לא

    ברכב חם. אל תשימו בפלסטיק מזון חם, שומני או חומצי.

     

  • חשוב להרחיק את כלי הפלסטיק המיועדים למזון מחומרי ניקוי. הסיבה לכך
    היא שחלק מחומרי הניקוי, יכולים להיקשר לפלסטיק ואף

    לחלחל דרך משטח הפלסטיק, ועלולים לזהם את המזון המאוחסן. גם בניקוי

    הפלסטיק השתמשו בחומרי ניקוי קלים.

דילוג לתוכן